Het coronaplatform samengevat; zo ga je om met de nasleep van Covid-19

Meer dan een jaar geleden richtte PuMa Wendy Slager het Coronaplatform op. Wendy kreeg zelf te maken met een Coronabesmetting. De gevolgen hiervan voelt ze dagelijks. Nog altijd is ze niet op haar oude energielevel terug. Wendy kwam in contact met medewerkers uit de regio die ook te maken hebben met een coronabesmetting en een enorme nasleep. Inmiddels gaat het goed met Wendy, ze timmert hard aan de weg naar haar oude manier van leven. Gelukkig neemt ook het aantal Coronabesmettingen hard af. We besloten daarom het Coronaplatform te sluiten. De belangrijkste tips nemen we hier met je door.

Huisarts
Uiteraard is het enorm belangrijk contact op te nemen met de huisarts. De huisarts bepaald welke zorg jou het beste kan helpen. Meestal bestaat dit uit Cardio Fysiotherapie (opbouwen van kracht en conditie), ergotherapie (verdeling van de energie) en eventueel een psycholoog (voor de mentale ondersteuning). De huisarts is ook dé weg naar alternatieve zorg bij specifieke klachten.

C-support
C-support biedt nazorg met nazorgadviseurs voor patiënten die langdurige klachten ondervinden van Covid-19. Zij helpen om de juiste zorg te vinden en deze af te stemmen op de persoonlijke situatie. Je vindt C-support hier: Nazorg voor patiënten na een Coronabesmetting (c-support.nu).

Activiteitenweger
Indien je last hebt van de nasleep van Covid biedt de activiteitenweger veel inzicht. Per half uur geef je aan wat je hebt gedaan en hoeveel energie dit heeft gekost. Deel de activiteiten in als volgt: ontspannend, licht, gemiddeld en zwaar. Doordat je dit noteert kun je zien wanneer je aan een stijgende lijn werkt, of welke klussen nog (te) intensief zijn. Je kunt deze bevindingen delen met je arts.

Corona dagboek
Een dagboek geeft inzicht in je dagelijks leven. Hoe ervaar je je klachten? Welke klachten zijn aanwezig? Hoe voel je je in algemene zin? Het noteren van deze gegevens geeft inzicht en kan als basis fungeren voor een behandelplan bij arts of dokter. Kijk voor een voorbeeld naar afbeelding 1 hieronder.

Facebook groep “corona patiënten met langdurige klachten”
Op Facebook is een groep “corona patiënten met langdurige klachten” met ruim 20.000 leden. In deze groep worden tips en ervaringen gedeeld met andere corona patiënten.

Afbeelding 1:

Courtney van Oers

Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney. Tekst van Courtney.